Wednesday, 27 July 2011

As student, korang prefer teori atau amali ??

Di petang yang berbahagia ni, aku terfikir satu benda yang nak ditulis dekat entri aku ni.

Soalan aku : Pelajar lebih suka teori atau amali.

Projek kayu kemahiran hidup aku buatkan aku terfikir benda ini.
Kalau teori, pelajar Cuma perlu membaca dan hafal. Pastu jawab peperiksaan dengan jayanya. Tapi kerja kursus pun kena buat. Andaikan kerja kursus korang kena buat satu projek kayu. Mana lebih best ? Baca buku ke buat amali.

Kalau bagi aku, waktu nak buat kerja kayu tu bukan main semangat nak gergaji sana sini. Tapi time buat, paku pon belok. Lubang sana sini. Serpih tak habis-habis. Rasa fed up pulak. Markah for sure lah aku tak dah  A untuk projek kayu tu.

Sebelum ni aku menyampah teori sebab kena baca dan hafal. Menganggap buat amali lebih best sebab tak melibatkan buku pon. Tapi rasanya teori lebih senang dapat markah. Amali perlukan kemahiran.

Itu pendapat aku. Dah korang sebagai pelajar or bekas pelajar.. Apa pandangan korang ??

Teori lagi best or amali ??



Thanks For Reading

12 comments:

Aimifiqa said...

prefer teori. tapi bila kita amali baru nampak sejauh mana keberkesanan teori yg diajar. dan akan menunjukkan tahap pencapaian kita. hihi. kantoila kalo tak fokus dlm teori mesti amali failed.

deqlis said...

sis prefer amali...lagi bagus for ur future...

deqlis said...

jemput singgah..
http://ellismelia.blogspot.com/2011/07/good-luck-harimau-malaya.html

Idayu Harun said...

@Aimifiqa

Saya setuju dengan awk ...
Teori tu penting dan senang sikit dr amali

Idayu Harun said...

@Deglis

trima kasih comment.

tapi amali ni payah la :(
susah

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

amali lagi best and lagi praktical....teori bosan la..huhuhu

Idayu Harun said...

@Fee Hafeezah ketuk keyboard

terima kasih krana bagi pendapat

Wanie said...

amali lagi best..kalau teori bukan paham sangat..tp dua2 pun penting takde teori tak paham gak..:)

Siti Sara said...

aku suka teori Hihihi :P

Idayu Harun said...

@Wanie
sokong-sokong !

Idayu Harun said...

@Siti Sara
Setuju sangat ! sb sy prefer teori.. HAHA

Dea said...

both!!.. hehe