Thursday, 15 September 2011

Tutorial Background Di Post

Assalamualaikum semua ! Ada sedikit cebisan masa ni .. Aku nak berkongsi sedikit dengan korang cara nak buat background dekat post.

Dah bersiap - sedia ?? Ready 1 ... 2 .... 3... start !! pittttttttttttttt....

Dashboard > Design > Edit html
Tekan Ctrl+F untuk search kod di bawah ni
.post {
Kalau tak jumpa , cari kod yang seakan-akan kod tadi di bawah bahagian  /* Posts 

Bagi sesiapa yang dah jumpa ... copy kod di bawah ni dan paste kan di bawah kod yang korang cari tadi.

-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(urlbackground);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;
}

Yang Warna Merah tu boleh la letak kod korang ye.

SAVE. Mudah dan simple kan =D .. tapi aku cadangkan better preview dulu. Kod di atas perlu diubahsuai mengikut saiz blog.

Kalau tak jadi. Aku pon tak tau lah nak cakap apa. Tapi kalau pakai Simple Template .. memang tak jadi
Aku dah pernah try ...
Thanks For Reading

No comments: