Thursday, 27 October 2011

Seluar Londeh Itu Trend ?

Assalamualaikum

Tengok sahaja kepada remaja lelaki yang bukan tergolong kategori nerd. Memang wajibalghunah seluar londeh .
Maybe not all of it but mostly. Apa lah yang hebak sangatnya dengan seluar nak londeh begitu.


Kalau search dekat google .. berlambak gambar orang pakai seluar yang ada tali pinggang tapi dah tak berfungsi. Perempuan pon ada, tak kalah hebaknya. Tapi di Malaysia ni banyaknya lelaki la.

Bila cerita pasal seluar londeh ni , aku dah teringat 2 kes depan mata. 

Dalam 3 minggu lepas ...... On the way ke surau. Adalah a few boys melepak sikit dekat bawah pokok sekolah. Then ustazah kiterang yang kebetulan lalu pon tegur. Ustazah pon cakap 
     " Bakpe seluar neleyy ni " ... sila sebut dengan bahasa Terengganu pekat dan memang kedengaran lawak. Supposedly buat lah seluar londeh ke atau ke bawah. Bila ustazah sebut NELEYY ni aku bayang hingus meleleh ... Tak pasal-pasal kena ceramah free je ... Seluar diorang tak adalah londeh macam dalam gambar ni tapi still nampak lah kan ... Ish3

Ada juga lah dalam 3 tahun lepas , time tu aku standard 5 , yang kena tu standard 6 .. senior sekolah aku. Tak berapa kenal dengan mamat tu ..

Tiba-tiba je ada ustaz aku ni panggil pengawas tu time perhimpunan sekolah. Cuak juga. Kenapa ni ? Kecoh sebentar. Dengar cam budak tu kena marah . Pastu ustaz tarik seluar dia ke atas sampai naik. Rupanya dia pakai seluar londeh. Cawat seluar sengaja dijahit dan dikecikkan. Macam mana lah nak naik seluar tu kalau dah jahit derr ?

Rupanya dia ikut abang dia yang dah highschools pakai macam tu. Apa lah benefits nye pakai selua londeh tu selain kena marah. Kan dah menangis. Aku bukan nak cerita aib orang tapi bila dah tulis pasal ni teringat balik kisah lama . Aku sendiri tak kenal senior aku tu. hukhuks ..

Impak negatif
  1. Seluar berkemungkinan jatuh bila-bila masa. Pastu nampak seluar dalam warna apa. Setiap hari seluar londeh , setiap hari nampak spender warna apa. Isnin pakai warna hitam , selasa pon hitam. Bila diperhatikan setiap hari pakai spender sama. Ha ! Kan dah malu sendiri. Rahsia dah terbongkar . Boo ! hehe . Siapa suruh rajin sangat tunjuk.
  2. Kena marah. Kalau budak sekolah dah sah la asyik kena panggil je kalau tersangkut. Kena marah satu hal. Jatuh saham pon satu hal. Ish3 .. sila elakkan.
  3. Kalau ada sukan or merentas desa. Time lari terlorot sikit demi sedikti. Then orang clap tangan. Wah ! Blushing tiba-tiba .. 
Impak positif yang aku nampak
  1. Seseorang itu akan menjadi perasan hebak. Yela, orang semua tertoleh tengok dia. Perempuan pon bukak mata besar-besar tengok freeshow . Rupanya tengok spender dia. Haha .. hot tiba-tiba .. yeke # ??
  2. Senang nak kencing. Yeke # ??? ni apa yang aku jumpa daripada beberapa blogger lelaki. Dorang kata senang nak kencing. haha ..lawak ... lawak

Rilek ... rilek ... Semua ini punca daripada perkembangan fesyen yang semakin pelik. Lady Gaga etc adalah salah satunya...  Aku tak nampak apa kebaikannya pon dari sini. Dan aku bukan seorang yang memakai begiuttuu dan suka melihat orang berpakaian begittuu .. so isi-isi ni semua aku himpunkan pendapat blogger lain. 

Ini hanyalah teguran dan nasihat .... kadang-kadang kalau kita tegur baik sangat ada orang mengantuk tutup mata. Biasalah kasar sedikit tapi tak melebih. Korang rasa cara aku tulis ni kasar ke tidak ? Jawab jangan tak jawab .. hehehe



The Evolution Of Baggy Pant!

Kadang-kadang aku nampak orang yang pakai seluar londeh ni yang hansem-hansem. Nampak macho tapi perasan sikit. HOHO.. adakah aku sudah terpengaruh ?? Sila elakkan ..  Jauhi amalan seluar londeh. Nampak sungguh tak beradab ....


p/s : No lucah-lucah here. Tapi inilah kebenaran .. hakikat dan realiti



Thanks For Reading

9 comments:

FarDiey Hana said...

Entah kenapa aku rasa macam nak tolong tarikkan aje seluar tuh biar tak nelleyh lagi ~

Saraaa said...

Hebat kau dayu bt entri nie . MEMANG TERBAIK ! eh , aku dah tukar link blog taww Hihi ;)

http://saraaleen.blogspot.com/

aswadz said...

trend mcm ni dah common dah kat Malaysia. salah sorang yg mengamalkan nyer adalah aku. hehehe... tp aku pakai xde la londeh sgt. aku pun tau malu gak.

Ayu Aurora said...

@Fardiey Hana

Aku pon rasa cam nak tolong tarik kan je

Ayu Aurora said...

@Saraa

oKe ... thanks for inform ko punye new link

Ayu Aurora said...

@aswadz

hehe .. siapa yg mkn cili dia yg trase pedasnya ..

biasanya seluar over gini banyak di us .. malaysia x separah itu

Liza Razak said...

pelik betul trend ni..tak smart langsung !! :)

Ayu Aurora said...

@Liza Razak

memang pon .. ingt trendy sgt lah tu..

era kecik said...

hodohlah pakai seluar londeh.. tak suka >_<