Thursday, 6 October 2011

Tutorial Facebook Like Button

Assalamualaikum

Hai korang. Hari ini aku nak jadi cikgu sambilan setelah lama tidak mengajar. Mood teaching kembali. Korang nak letak tak facebook like button ni ? Most of blogger mesti put something related to facebook. Major of it gunakan untuk promosi blog diorang di laman sosial fofular ni. So aku pon suggest dekat korang sekali la.

  1. Sign in >> Dashboard >> Design >> Edit Html >> Tick Expand Widget
  2. Tekan ctrl+F dan search kod ini
data:post.body
Jumpa dah kan ?? So copy kod dekat bawah ni and paste kan di BAWAH kod yang telah korang search tadi.


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/> 
Oke ?? hah mudah kan. Lepas tu SAVE. tapi i suggest you PREVIEW ye dulu. Kang rosak blog  tak pasal-pasal aku kena sound . So i had gave you warning right ?


Selamat mencuba !!


see you when i see you
Thanks For Reading

No comments: