Wednesday, 16 November 2011

Background Pada Blog *Classic Template

Assalamualaikum

Oke .. Aku nak ajar sikit apa yang aku tahu. Dalam sesebuah blog, background paling penting sekali. Bagi sesiapa yang pakai template designer yang disediakan oleh Blogger .. senang sikit .. Upload je gambar. Bagi yang tak tahu nanti aku bagi tahu. Time ni aku nak bagi tahu kepada sesiapa yang nak bertukar kepada Classic Template .. Tak kiralah Denim Atau Minima pon.

Log in = Design = Edit html

Tekan Ctrl+F dan cari body {
Copy dan paste kan ayat di bawah ni di BAWAH kod yang korang cari tadi.


background:$bgcolor;
Background-image:url(URL BACKGROUND);
background-repeat: repeat;
background-position:Center center;
background-attachment:Fixed;
margin:0;
color:$textcolor;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}
Warna merah tu korang tukar dengan link URL BACKGROUND yang korang berkenan lah kan :)

Preview dulu .. Lepas tu kalau jadi SAVE lah kan

p/s : Dalam hati ada coklat .. Teringin nak makan cadbury time ni
Thanks For Reading

No comments: