Tuesday, 24 May 2011

❤ Tutorial Hidden Shout Box ❤


Hai semua.Apa khabar.Dah lama aku tak buat tutorial.Sekarang ni aku buat lah ye.Mungkin ramai dah tahu pasal ni N ramai juga blogger baru kan..??
So,sebelum aku membebel panjang..Let's go on..

Bukak Dashboard - Page Element - Add Gadjet - HTML/Javascript
Copy code dekat bawah ni.
<style type="text/css">

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:400px;
width:150px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('Korg punya gambar') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN KOD SHOUTBOX ANDA DISINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

♥ yang warna merah tu width and height utk gambar korg .
♥ yang warna kuning tu url gambar yang korang punyee .
♥ yang warna hijau tu , kalau kau kena adjust kalau tak stabil. sebab takut gambar tu tersorok tak tunjuk sepenuhnya dan kengkadang dia tutup pun tak habis . kalau kau guna code ni n ok, takde masalah, tak payah nak ubah code tu . 
Kalau tak paham..tanya ye :)

credits :Kak Hanna


Thanks For Reading

No comments: