Wednesday, 1 June 2011

Tutorial Flash Blockquote

Assalamualaikum semua!
Salam 1 Malaysia ... 1 Blogger.
Hari ni Idayu nak teach2 sesiapa yang  nak try buat flash bloquote.

Dashboard => Design => Edit Html => Tick Eexpand Widget Templates
Gunakan ctrl+f untuk cari code ini :
.post blockquote{


Pastu copy code dekat bawah ni dan pastekan di BAWAH code yang korang dah search tadi.


background:url(URLGMBR1); padding:5px;
Border:2px solid #FFFF66;
colour:#FFFFFF}
blockquote:hover {
background: url(URLGMBR2) repeat right bottom ;
border:2px double #000000;
}
Pastu Save.Kalau rajin priview dulu.
IMPORTANT..!!
Bawah ni kalau korang nak blockquote korang tu berbentuk.
Caranya mudah saja.Letakkan code bentuk mnew yang korang nak ni dibawah BORDER.
Eh dayu.Border mana ni..?Of cos lah border yang ada dekat code blockquote yang saya bagi tadi.

-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;
-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;


-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;

 Yang warna HIJAU tu korang boleh ubah.Kalau nak cari colour,bole cari di >>Sini<<
Yang warna MERAH tu ialah pattern border.Nak tukar boleh tapi dgn pattern yang telah ditetapkan lah.
dotted
dashed
solid
double
groove
ridge
inset
outset
Yang warna BIRU tu saiz ketebalan border yang korang nak.Digalakkan diantara 2-5 kalau nak comey lotte.
Lepas dah siap penambahan perubahan.SAVE jela =)
Tak jadi or tak paham.Boleh tanya *



*Gambar bentuk blockquote DAN jenis pattern dipetik daripada blog Nazihah *



Thanks For Reading

No comments: