Thursday, 6 October 2011

Tutorial Letak Facebook Share Button

Assalamualaikum

Hai korang. T'cer Ayu kembali lagi.
* bialah tak amik bidang cikgu pon, jadi cikgu blog pon dapat jugak sekejap title cikgu tu , kuikuikui *

Sebelum ni Ayu dah ajar pasal facebook like button. 
Kalau dah like tu tekan lah share sekali kan. Baru mantop !

So nak try tak ni ? Kalau nak try ... jom!

1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template
2. Then , dengan menggunakan Ctrl+F , korang cari kod  dekat bawah ni
<div class='post-body entry-content'>
ataupun kod ini
 data:post.body 
Dah jumpa ? Then korang copy coding dekat bawah ni

<div style='float:right;padding:4px;'><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'
type='button_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/</div> 
Pastekan di antara dua kod yang telah korang search tadi. Kod tu dekat-dekat je. Tak payah risau.

Dah siap ?? Oke .. lepas tu PREVIEW . Kalau dah jadi dan berkesan serta beminat dengan Facebook Share Button ni boleh la SAVE kan. selesai !!

Selamat Mencuba ^__^

See you when i see you ....



Thanks For Reading

No comments: