Thursday, 7 June 2012

Kerana mulut badan binasa




Hai .. hai .. hai semua. Quite long tak menulis sebarang entry since taka da apa-apa yang menarik pon untuk ditulis. Biasalah kehidupan student, ape lah sangat, balik-balik pergi sekolah, kelas tambahan bla .. bla .. bla … Dan kalau aku tulis ni, ada lah benda menarik nak dikongsikan. Tak menarik pon bagi korang tapi bagi aku …. Mestilah menarik . So ?


Ok … ok .. Actually happy lah jugak cuti ini kerana ayah aku tetiba aje jadi orang paling generous pernah aku jumpa. So cuti ini aku dapat hadiah. Iaitu jeng ….. jeng .. jeng .. a laptop. Act, ayah aku kata hari tu nak beli netbook tapi keluar-keluar laptop pulok. Ayah aku tak AKAN beli barang tanpa sebab so meh aku cerita cnew aku boleh dapat.


Ada lah satu hari and aku pon tak ingat hari apa, aku dah janji dengan sorang kawan aku nama Nadhrah ni nak pergi perpustakaan awam, aku dengan penuh semangatnya nak pergi since aku buat tajuk sama dengan dia and tak lain tak bukan nak menagih point-point penting ! huahuahua..


Tapi dikala aku nak bawak laptop lama aku yang tak berapa nak lama ke perpustakaan, dia meragam pulaak dah. Aku try charge before pergi tapi tak jadi. Dengan penuh kelam-kabut aku pon calling-calling lah rakan tercinta. Sempat pulak membebel di waktu pagi yang hening.


Idayu : Weh Nadhrah ! cnew ni. Laptop aku buat hal pulak. Cnew nak buat kerja nih ?

Nadhrah : Ko taip lah dulu. Save dalam pendrive, aku ada bawak e-book ni.


(ok, tak sure tepat atau idak tapi lebih kurang camni ah)


Lepastu aku dengan gighnya lah bukak laptop tu, baru nak start type keluar pulak kenyataan suruh charge. Bengang …


Last-last aku pergi perpustakaan cume bawak keperluan kerja kursus tu dan berharap dapat guna perpustakaan punya computer. Bila sampai di sana, time aku nak guna tu pula, dia(pustakawan tu) kata kena ada kad perpustakaan awam. What ! Damn .. bloody hell. Benci !! Aku pon tergedek-gedek turun pergi beli kad itu. Mana aci, dulu tak pon.


Yang paling sengalnya aku lah pakai high heels entah berapa inci tah. Library kan senyap, bila aku jalan semua mata tengok aku ! Huh .. ketak ketuk lah bunyi bergema. Orang semua tengok macam aku ni Neelofa. Well .. aku tak tau lah pulak kalau muka aku ada iras-iras Neelofa ke ? HAHA *perasan.


Sesampainya di sana, aku pon duduk lepas lelah, salin segala bagai daripada Nadhrah. Itu kan memang antara matlamat awal aku bangun pagi-pagi buta ke library. Tapi sewaktu menyalin point tu, aku terasa sangat malas dan tulisan aku tersangat cantik .. cantik sangat macam cacing kerawit. Jadi aku make a deal with Nad. Aku tolong dia type dan dia tolong aku tulis point tu. Wkwkwkwkw  !



Bila dah siap type, dia nak pergi print lah kan. Dan aku masih duduk menghadap e-book dia. Sekumpulan lelaki dari meja depan bangun untuk blahhh .. dia lalu. Dan adalah sorang itu cakap “ Benda tu simpan lagi” betul – betul tepi meja aku. What ! Totally a bullshit. Aku bengang walaupun bukan aku punya. Dan aku bukannya bodoh sangat tak tahu dia tuju kepada e-book yang banyak membantu aku tu. Biarlah bukan aku punya pon. Biarlah it just an e-book. Biarlah ia lama pon. Entah-entah time kau kecik dapat e-book lah benda paling kau gembira. Entah-entah aje. Mane lah tau time kau dapat e-book darjah 6 dulu, kau hempas ke e-book tu sebab it just an e-book.


Emangnya engko punya laptop tu hebatt sangat ke ? Kenapa? Kau ada kilang Apple ke nak cakap macam tu. Cakap macam tak ingat nak mati aje. Memang bengang tapi aku bagi senyuman paling menawan untuk tutup kemarahan. Aku pon tak pasti ‘budak’ tu umur berapa. Nak kata macam form 2 pon ada. Macam form5 pon ada tapi aku peduli apa kan … Sampai sekarang Nadhrah tak tahu pasal ni and aku tak nak cerita pon. Aku tulis sebab aku cam ke yakin je dia tak kan bukak.
*so jangan pandai-pandai nak cerita lah ye kengkawan =D

Tajuk entry aku tu refer to this lah. Kalau lah aku ni jantan yang berani dan tidak berada di perpustakaan, aci tak aku bagi flying kick ? Hina lah orang. Kadang-kadang kita tak sedar pon ayat yang sikit akan menyakitkan hati orang dan sampai tulis dekat blog orang tuh. HAHA. Aku tak simpan dalam hati pon benda ni tapi bila aku teringat balik, aku pon tulis lah kan. Tapi ingatlah, mulut ni sangat tajam. Aku pon jadi insaf dengan perbuatan orang yg mulut jahat aritu. Tetibe nak azam nak jadi budak baik, xmo sound-sound orang lagi dah, takmo emo and nanges tetibe. K. Aku BERAZAM ni . mark my word. Kalau aku langgar, azam aku gagal. huahuaha

(sambung cerita. HAHA. Jauh aku melencong)


Lepas aku balik tu, my sweet daddy from KL call. Aku kan memang hobi bercerita dan kalau cerita tu memang penuh perasaan. Aku pon membebel ke ayah aku. Mengadu tak puas hati.

Idayu : Oh ayah.  Kakak sakit hati gilerr dengan laptop kat umah ni. Bagi tadi waktu nak pergi library nak cas tak boleh. Memang carik pasal betul. Lah orang nak cepat. Lah waktu pagi tadi terbangun lewat sikit.

Ayah : Lah yeke. Cuba pas ke ibu.
(macam ignore je aku yang tengah semangat bercerita)



Entah apa yang disembangkan. Sebelum ayah aku tahu cerita laptop buat hal, mak aku memang dah sedia maklum. Dan lepas habis calling-calling mak aku kata ayah aku nak beli netbook. OMG ! OMG !! Huh .. hah.. Nanti ayah pos. sambung mak aku lagi. Aku dah terjerit-jerit. OMG !


Maka aku pon menunggu hari selasa 5/6/2012 rasanya dengan penuh sabar. Posmen pulak memang sengaja nak buat suspen. Aku tunggu kemain dari pukul 8.00pagi bersama mak aku menunggu dengan sabar. Tup … tap 5.30 petang baru sampai. Memang urgghh ~ tapi mujur sampai jugak, bersyukur gila sebab aku takut benda tu tak sampai.


Memang nervous sebab takut benda tu tersalah bagi ke. Terpecah ke. Tertukar ke. Kalau setakat benda berpuluh ringgit ni RM1400. Okey .. memang menangis air mata bertakung baldi lah kalau hilang.
Kami sekeluarga kerumun plastic yang berbalut tebal. Siyes tebal sesangat. Berapa kali wrap lah gamaknya. Muka dengan kotak aku bukak. Terkejut juga, aik .. kata netbook tapi macam laptop ajew. K memang laptop. Ayah aku beli Lenovo. Sejak akhir2 ni ayah aku berkenan sungguh dengan Lenovo ni. Yang paling aku suka ialah dapat NOTEBOOK ACCESSORIES KIT sekali. Dalam tu ada mp3, mouse, mouse pad, benda lembut atas keypas, yang kipas tu and +++ . Wow ! Amazing …







Aku tergamam… aik, kata nak beli laptop. Sekali dengan semua accessories tu lagi pulak tuh. Bila aku fikir-fikir … hmmm . asal ayah aku jadi generous sangat nih. ?? Bila ayah aku jadi baik hati sangat ni lah baru nak puji melangit. Sebelum ni tak pernah-pernah pon. Bile aku fikir2 balik, aku mintak tu time dekat nak GAJI ! K.. HAHAHA !! Memang rezeki aku lah kan .. un .. un. Tak sangka. Tak rancang pon. Now. I’m happy. Happy sangat sampai tulis entry nip on pakai laptop baru. Kalau dah namanya laptop baru, mestilah aku yang rasminya kan. 


Apa guna jadi kakak kalau nak guna laptop nip on tak boleh. Laptop lama aku bagi adik-adik aku. Hah !! Baik -kan aku. Aku tahu aku baik. Sebab tu aku bagi adik-adik aku pakai laptop lama. Kalau aku tak baik aku tak bagi langsung. Now dah ada 3 laptop. Senang. Tak gado-gado.


Tips : Kalau nak minta hadiah, mintak lah time dekat nak gaji. Area 25 haribulan. Tapi pastikan ikhlas. Cam aku. Hahaha ! Tu yang boleh dapat tuh.


Aku just nak bagi tahu aku MINAT KIM BUM AND MARIO MAURER !! urghh. HAHAHA
p/s : mario maurer <3 <3





mario maurer is ganteng U NO





kim bum ... heeehehehe


k. hate you .. hate you .. HAHA. Eun So so sweet maaa..

Aku tak tahu lah, tapi bila aku check balik orang yang aku minat ni kan .. Senang cerita yang dua orang kat atas tuh, semua macam ke sepet je mata kan.. Aku selama ni cakap "oh, orang tu smart" ikut sedap mulut dan kepala otak aku aje. Tak pernah terfikir pon. Tapi bila check balik tadi. Aku cam realize asal dua orang ni mata sepet eh ? Tapi tak semestinya, aku minat Fahrin Ahmad juga tapi dia tak sepet pon, tapi dia macho un ..... ? wkwkwkw huahuahua hahahaha.

Dah stop. Sekolah dah nak start . Aku nak buat azam baru. Nak jadi budak rajin. Dah tak nak tidur petang and try do the best for the next exam. Kena tunggu cuti akhir tahun nanti pulak baru boleh berangan dorang berdua ini ...

Selamat Buka Sekolah !! 3 days more. ~ grrrr..








Thanks For Reading

2 comments:

akuu ross said...

blog awak cantik..
mcm mna buat??

Ayu Aurora said...

terima kasih. sy tengok tuto lyssa secret je wak.